Poletje v Kranjski Gori

Kranjska Gora je zagotovo ena izmed tistih slovenskih destinacij, ki jo moraš obvezno obiskati. Pa naj bo to enodnevni izlet ali večdnevni oddih v objemu gora, ki kraj obdajajo. Za prave bisere ne rabimo iti daleč, saj jih imamo doma, v naši čudoviti in zeleni Sloveniji.


Ko zapustiš avtocesto na Jesenicah, se začneš peljati prečudoviti pokrajini naproti. Do Kranjske Gore. Takrat se prične tisto pravo vznemirjanje. Še toliko boljše, če lahko sediš na sovoznikovem sedežu in samo opazuješ idilično okolico.

Vsako leto se vračam v Kranjsko Goro. Po letošnjih štirih zimskih dnevih sem si privoščila še dva poletna. Poleg zime nam tudi poleti nudi številne aktivnosti, ki popestrijo naše dneve. Je kraj, kjer se izogneš hitremu tempu življenja, nadihaš svežega zraka in pretegneš noge na okoliških hribih.

KAJ NAM KRANJSKA GORA PONUJA?

Pohodništvo po hribih in gorah z razgledi, ki jemljejo dih. Sama sem se odpravila v Podkoren, ki je od Kranjske Gore oddaljen približno dva kilometra. Pot je speljana po cesti namenjena kolesarjem, tekačem, pešcem … Nato me je pot odnesla na smučarsko progo, kjer se v zimskem času odvija pravi spektakel, pokal Vitranc. Sredi hriba in travnikov je pravi mir, kjer se odklopiš od vsakdana in sprostiš. Pozabiš na vse skrbi. Opazuješ čudovito okolico. To je to, kar vsak potrebuje.

Poletno sankanje na smučišču. Z vetrom v laseh se spustite po 1500 metrski progi, kjer v petih minutah premagate skoraj 300 metrov nadmorske višine. Poleg sankališča je tudi kolesarski park.

IMG_6817
Smučišče se v poletnih časih zamenja za pašnike in pohodniške poti.

Popoldansko poležavanje na pomolu na jezeru Jasna, s pogledom na hribe in gore. Sončni žarki so tokrat močni pripekali. Ledena voda pa je čakala na tiste najpogumnejše, ki so si upali skočiti v jezero. Vodo so dočakale le moje noge. Ob jezeru so na voljo tudi manjši bari, kjer si lahko privoščimo osvežilno pijačo, prigrizek ali sladoled. Priporočam, da avto pustite v sami Kranjski Gori in se do jezera odpravite peš, do kamor potrebujete približno pol ure. Mimo jezera pelje pot do Ruske kapelice, postavljena v spomin ruskim vojakom. Nato pa se cesta nadaljuje čez gorski prelaz Vršič, kjer med potjo zagledate eno izmed najlepših umetnin, ki jih je izoblikovala narava. Govorim kamnitem obrazu Ajdovske deklice.

IMG_6951
Jezero Jasna in foto točka s literarnim likom Kosobrinom iz Vandotove pripovedke Kekec.
IMG_6945
Jezero Jasno s pogledom na gore

Zelenci, ki se skrivajo za vasjo Podkoren. Ob cesti do Rateč so na voljo brezplačna parkirišča. Nato pet minutno pot nadaljujemo peš skozi gozd ali pa se peš odpravimo kar iz Kranjske Gore. Naravni rezervat nam ponuja smaragdno zeleno jezero, ki je prava fotogenična destinacija.

IMG_6858
Zelenci
IMG_6825
Pešpot do Zelencev

Večerni sprehodi po centru, kjer si lahko privoščite sladoled, pijačo na terasi bara ali tortico in kozarček vina v Slaščičarni in kavarni Prisank v hotelu Ramada. Ogledate in kupite si lahko tudi domače izdelke na stojnicah ali kupite spominek v eni izmed trgovinic.

Kranjska Gora, prelepa si. Do naslednjič. Že komaj čakam.

xx,

Mojca

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s