Planica, prava si kraljica

Ledeniška dolina v Julijskih Alpah, najbolj znana po smučarskih skakalnicah in letalnici bratov Gorišek ter finalu svetovnega pokala v mesecu marcu. Ravno Planica je zadolžena za največji premik v smučarskih skokih, saj je bila ravno tukaj prvič presežena znamka 100 m davnega leta 1936. Priljubljen kraj, ki nam čez celotno leto nudi številne aktivnosti in čudovito naravo z razgledi, ki jemljejo dih. Kraj, ki celo leto privablja turiste iz celega sveta.


Čeprav so bili zadnji dnevi mrzli, verjamem, da se poletje še ni poslovilo. Tako imam še vedno priložnost, da napišem nekaj o poletnih aktivnostih v Planici, ki jih lahko tudi vi doživite še letos.

V Planico se pripeljemo iz smeri Kranjske Gore do Rateč, kjer se v krožnem križišču usmerimo levo. Pot nam odpira neverjeten pogled na gorovja. Po približno dveh kilometrih se začnejo prikazovati prvi utrinki skakalnic. Do Planice vodi tudi pešpot iz Kranjske Gore in skozi Podkoren, kar traja približno uro in pol.

V Planici je prenovljen in sodoben Nordijski center. V zimskem času stalnica smučarskih skokov in teka na smučeh. Slednje lahko doživite skozi celotno leto, saj imajo v notranjosti podzemni snežni tunel in 800 metrov dolgo progo za tek na smučeh. V stavbi nordijskega centra je tudi vetrovnik, muzej Planica, za katerega se plača vstopnina, trgovinica in kavarna. Prav tako je tik pod skakalnico gostilna Kavka. Na vrhu stavbe pa se nam odpira razgled z razgledne ploščadi na Planico in je odličen kraj tudi za fotografijo, saj zaradi svoje oblike ponuja 360 stopinjski pogled.

IMG_6876
Razled na skakalnice z razgledne ploščadi.

Iz Planice potekajo razne planinske poti. Sama sem se odpravila do doma v Tamarju, ki je oddaljen približno uro hoje in stoji na prelepi jasi. Do tja vodita dve poti in obe sem tudi izkoristila. Obe poti nas vodita po cesti mimo letalnice in parkirišč, kjer hitro pridemo do razpotja. Levo nas vodi pot, ki poteka deloma po makadamski cesti in deloma skozi gozd, okoli nas pa se razprostirajo visoke gore. Skozi desno pot je postavljena gozdna učna pot o sami dolini, ki nam postreže s tablami, na katerih so informacije, značilnosti, fotografije in naloge. Drugo pot vsekakor priporočam, saj izveste in vidite veliko novega o ledeniški dolini Tamar ter njenem nastanku. Med potjo se rahlo vpenjate in spuščate, ampak obe veljata za nezahtevni poti. V bližini doma se nahaja tudi slap Nadiža, do katerega se lahko po strmem pobočju tudi povzpnete, kar vzame približno 15 minut hoje.

IMG_6894
Čudovita okolice doline Tamar.
IMG_6917
Slap Nadiža, ki izvira iz skalne stene.
IMG_6891
Delček leve poti do doma v Tamarju.

Dve leti nazaj sem v Planici preizkusila tudi Zipline, kjer lahko dobite občutek, kako letijo pravi letalci na smučarskih smučeh in tako preletite največjo letalnico na svetu. Spust poteka po 566 metrov dolgi in najstrmejši jeklenici na svetu. To je bilo pravo doživetje in res nekaj posebnega. Priznam, da se bojim višine in me je na vrhu letalnice malo stisnilo v trebuhu. Ampak ko se enkrat pelješ, pozabiš na strah, občutiš tisti adrenalin in navdušenje. Opazuješ neverjetno naravo okoli sebe. Ko prispeš na cilj, si samo želiš, da bi se lahko peljal še enkrat.

IMG_4176 (2)
Ujeta v trenutku – zipline v Planici.

Cena enega spusta znaša 25 evrov. Na voljo so pa tudi različni paketi z majicami, lončki ali kapami. Rezervacijo pa lahko opravite preko spletne strani. V Planici se plača tudi parkirnina, ki na avto nanese 2,5 evra. Na voljo pa je veliko parkirnih mest.

Planica je seveda tudi idealni kraj za družinski izlet ali za preprost sprehod in ogled samega središča.

Zimska Planica pa nas bo kaj kmalu obdarila s snegom in ga pokrila v magično belo pokrajino ter nam ponudila zimske aktivnosti, med drugimi tudi oglede tekem svetovnega pokala. Tudi takrat je naša dolina pod Poncami resnično prekrasna.

Zame je to kraj, ki mi predstavlja mir in sprostitev. In vsako letos se rada vrnem sem. Vedno odkrijem nekaj novega.

xoxo,

Mojca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s