Potep po Logarski dolini

Že ob vstopu v dolino se nam začne odpirati neverjeten razgled na Kamniško-Savinjske alpe. Logarska dolina je zagotovo ena od najlepših evropskih alpskih ledeniških dolin. Leta 1987 je bila tudi razglašena za krajinski park. Pravi pomladanski dnevi kar kličejo na sveži zrak!


Sončni dnevi so popolni za potep po čudovitih slovenskih kotičkih. Tokrat sem se odpravila v Logarsko dolino. Popolna lokacija za enodnevni izlet. Če se pripeljete iz smeri Mozirje vas vaša vožnja vodi skozi Ljubno ob Savinji, Luče in Solčavo. Tudi med celotno to potjo se bodo vaše oči nagledale prelepe narave. Za vasjo Solčava se kmalu usmerite levo, kjer se je odprlo modro nebo, mogočne gore in pravi raj se je začel.

Logarska dolina je dolga 7 km in razdeljena na tri dele. Spodnji del se imenuje Log, srednji Plest, zgornji pa Kot. Vse do konca doline je možen z avtomobilom po asfaltni cesti. Lahko pa celotno pot opravite tudi peš. Ob cesti so tudi makadamska parkirišča, če želite svojo hojo skrajšati. Pešpoti so dobre označene in vas usmerjajo tudi skozi gozd.

V zimskem času je tudi vstopnina v dolino brezplačna. Med aprilom in oktobrom ta za avtomobile znaša 7 evrov ter je namenjena ohranitvi in razvoju doline.

Konec Logarske doline predstavlja slap Rinka, ki s svojimi 90 m spada med najvišje slapove v Sloveniji. Če avto parkirate pod slapom, potrebujete od parkirišča do slapa približno 15 minut hoje po dobro označeni poti, ki pa poteka v hrib. Od slapa Rinka se lahko povzpnemo v gorska področja. A v zimskem času samo s pravo opremo. Tudi za okolico slapa Rinka vsekakor priporočam dobro zimsko obutev, saj je večina površine v snegu ali ledu. Z elegantnimi škornji si lahko več na zadnji plati kot na nogah. Desno od slapa je manjša koča Orlovo gnezdo, do koder vodijo stopnice in je  za okrepčitev odprt tudi v zimskem času.

Avto sem parkirala na enem izmed že omenjenih parkirišč in do slapa Rinka potrebovala približno 40 minut hoje. Do slapa sem se odpravila po glavni cesti, ki je bila kar ledena. Nazaj pa sem se odločila, da se sprehodim po označeni pešpoti, ki je peljala skozi gozd. Kljub debeli snežni odeji je bila pot dobro shojena in zelo prijetna.

IMG_1069
Med hojo skozi gozd vas pričakajo takšni čudoviti razgledi.
dsc_0325-1
Slap Rinka in Orlovo gnezdo. Pot do Okrešlja nas pelje tudi mimo vrha slapa.
dsc_0358
Orlovo gnezdo

Najbolj znana pohodniška povezava je planinska pot na Okrešelj. Po označeni in srednje zahtevni planinski poti vas na vrhu čaka tudi dom, kjer imajo odličen štrudelj. Od tam pa se vaše oči nagledajo gorskega razgleda. Obvezna dobra pohodniška oprema, v zimskem času tudi dereze.

Glavni namen tokratnega obiska je bilo sankanje. Poleg hotela Plesnik, tik ob glavni cesti, je urejeno sankališče in tekaška proga. Čeprav hribček za sankanje ni pretirano strm, se je bilo prav užitek sankati. Sankanje je brezplačno, potebuješ samo svoje sanke ali lopato. Tik nad hotelom lahko občudujemo še eno naravno znamenitost, slap Palenk.

IMG_0700
Sankališče ob hotelu Plesnik
dsc_0521
slap Palenk

Za konec sem si privoščila še super kosilo/večerjo na Ljubnem ob Savinji. Gostilna in pizzeria pri Kumru je prijetna in domača gostilnica, kjer sem bila navdušena nad odlično pico z dodatkom sira v skorjici.

Pred nami so napovedani sončni dnevi, ki so kot nalašč za enodnevni izlet v Logarsko dolino. Tako lahko doživite še kanček zimske radosti, se sprostite in v čudoviti naravi naberete energijo.

 

xoxo,

Mojca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s