Tromeja

Jutranje vreme nama za pohod ni bilo naklonjeno. Oblaki so zaprli nebo, čutile so se dežne kaplje. Kaj pa zdaj? Sprva sva s sestro najih dopoldan v hribih odpovedali in se raje odpravili v Planico. Ura je šla proti opoldnevu, ko so sončni žarki vedno bolj prodirali skozi oblake. Iz Planice pa se je odprl pogled na Tromejo, najin cilj. Kraj, kjer se združijo tri države, tri kulture. In sva šli! 

Avto sva parkirali v Ratečah pri trgovini Mercator in avtobusni postaji, obuli pohodne čevlje in zakorakali. Najprej pot vodi skozi vas Rateče, ki je res simpatična alpska vasica, do prve gozdne poti. Vseskozi je pot zelo dobro označena.

Del poti nas vodi po gozdni poti, nato sledi makedamska cesta do prvega večjega razcepa. Od tukaj naprej sta nam ponujeni dve možnosti. Krajša, malce strma in vijugasta pot skozi gozd ali daljšo pot po makedamski cesti. Krajša pot je bila bolj mamljiva. Tudi sneg je po tej poti že večina izginil, tu pa tam se je pojavil led. Makedamska cesta pa je bila že do razcepa v snegu in ledu, tudi po daljši poti se je tako nadaljevala.

Krajša pot nas do vrha vodi po “cik-cak” poti, kjer se nam pred vsakim ovinkom odpirajo res čudoviti razgledi na Planico in obdane gore. Občasno so postavljene tudi klopce in table z zanimivostmi. Po tleh pa so večinoma korenine, tako da pazljivost ni odvečna.

Ko sma po dobrih dveh urah prispeli na vrh, si nisva niti predstavljali, kakšni lepi razgledi se nama bodo odprli na slovensko in avtrijsko pokrajino. Iz avtrijske smeri skoraj do vrha pripelje tudi vlečnica smučišča. Tokrat sva le redko opazili kakšnega smučarja. Razgled na italijansko stran pa je zaprta z drevesi. Vpisno knjigo pa lahko najdete pri vhodu v Planinski dom RTV, ki pa ni odprt. 

Naužile sva se neverjetne pokrajine, naredile nekaj čudovitih fotografij in se odpravili nazaj v dolino, še preden bi naju ujela tema. 

940E4F45-3E5F-483D-A453-89433F0BA6C3
Nekje po pol ure hoje po makedamski cesti nas na desni strani v gozdu čaka tole zanimivo drevo.
4D691541-1935-4E4F-9070-15CF1E94E85D
Pogled na cilj. Naravnost po hribu poteka tudi krajša pot.
56623D25-1E3C-4F63-8763-54B3EAF63FE5
Levo po krajši pot in desno po daljši poti.

638AF1A9-34F1-4F84-9C44-91BE12366968

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s