Trupejevo Poldne

Čeprav se prvotni načrti za avgustovsko osvajanje vrhov niso uresničili, sem na koncu kljub temu osvojila prav simpatično Trupejevo poldne. S svojimi 1931 metri nad morjem nam iz vseh smeri odpre nore razglede na Slovenijo in Avstrijo.

Po dolgem razmišljanju o planu B smo se tako tri babe, na praznični avgustovski dan, odpeljale proti Gozdu Martuljek in nato do vasi Srednji Vrh, kjer je bilo naše izhodišče. Na Trupejevo Poldne vodi več neoznačenih poti in izbrale smo si pot čez Železnico.

Že med vožnjo se naše oči na hitro spogledujejo z Julijskimi Alpami in krasno Martuljško gorsko verigo. Do označenega parkirišča vodi strma in ozka asfaltna cesta. Sonce se je počasi dvigovalo, hladen zrak pa je zahteval, da se topleje oblečemo. Sosednji kmetje pa so na pašo ravno peljali krave in nas lepo pozdravljali.

Prvi del poti poteka po kolovozu, med visoki drevesi, ob potočku. Večkrat prečkamo mostičke in obhodimo lesene barake. Pot pa se ves čas strmeje vzpenja, na trenutke pa popusti z ravnino, da se naše noge malce spočijejo. Hladen vetrič pa nas vsake toliko prav prijetno osveži. Čeprav je bilo toliko hladno, da sem na sebi ves čas imela dolge rokave.

Poti je zelo lahko slediti, ves čas se držimo desne. Sledimo pa tudi oznakam za Alpe Adria Trail, ki je z nami vse do sedla med Trupejevim vrhom in Lepim vrhov. Tukaj zavijemo levo, skozi dobro uhojeno grebensko pot med ruševjem, s čudovitimi razgledi. Kaj kmalu pa že zagledamo vrh, na katerem stoji velik križ. Zadnji metri pred vrhom so nekoliko izpostavljeni, prav tako je na severni strani vrha (zame) strašen prepad.

Poldne-8

Poldne-12

Pot je bila res zelo prijetna, saj smo srečale le nekaj pohodnikov in uživale v krasni gorski naravi. Po dobri polovici hoje nas pričaka tudi travnik, poln macesnov, in samo predstavljam si lahko, kakšna bo idila tukaj jeseni.

Sam vrh okoli križa ni pretirano velik, zato se lahko posedemo tudi nižje po travničku. Privoščile smo si malico in še kar dolgo posedale, saj je bil razgled naravnost nor. Na eno stran na Avstrijo in nebeško modra jezera, zelene hribe in snežne gore, na drugo stran pa na naše Julijce. Na vrhu pa se je pol približno pol urah začelo zbirati kar precej pohodnikov, zato smo se odpravile nižje, kjer smo naredile kar nekaj super fotografij.

Poldne-99

Vrnile smo se (delno) po drugi poti, in sicer smo jo mahnile desno od vrha po ozki luštni gozdni potki, ki je označena s smerokazom za Železnico. Poti pa se križajo pri lovski koči. Lahko pa si pot podaljšamo vse do Blekove planine in nato do Železnice.

Nekje na začetku poti je tudi travnik, kjer stoji lesena hiška. Izza dreves pa se odpre razgled na Martuljško skupino. Za konec odličnega pohoda smo poležavale na travniku in se naslanjale sončnim žarkom.

TRUPEJEVO POLDNE

Izhodišče: vas Srednji Vrh nad Gozdom Martuljek

Čas hoje do vrha: 2 uri in pol do 3 ure

Zahtevnost poti: lahka neoznačena pot

Oprema: pohodni čevlji in po želji pohodniške palice

Poldne-10Poldne-7aPoldne-55Poldne-4Poldne-2Poldne-1

Poldne-11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s